Post-holiday Blues – og hvordan du skal reagere på den
Det er tilbage-til-arbejdet-tid. Hvis du ikke allerede er vendt tilbage i denne uge, er det måske din tur i næste uge. Og måske kan heller ikke du overskue det?
Der er mange grunde til at blive ramt af Post-holiday Blues.
Måske har ferien ikke været lang nok til, at du er kommet ordentligt ned i gear, og derfor kan du ikke helt overskue at starte op igen?
Måske har du små børn, og har derfor ikke haft ferie – og kan derfor slet ikke overskue at skulle starte på dit ”rigtige” job?
Måske har ferien været lige i skabet – præcis hvad du havde brug for – og derfor er det svært at skulle tilbage på arbejde?
Finder du overgangen svær lige nu, får du her en håndsrækning til, hvordan du kan reagere – så din nedtrykthed ikke snowballer og vokser sig ud af proportioner. Der er nemlig især én måde at reagere på den, som ikke er hensigtsmæssig – og som ligger lige til højrebenet, hvis du er ramt af lavt selvværd.
Have mercy on yourself!
For at nedtryktheden ikke vokser sig stor og stærk, kan du reagere på den med medfølelse for dig selv.
Selvmedfølelse er et hot emne i psykologien for tiden. Måske fordi den netop falder på et tørt sted: Vi har så travlt med at være travle, produktive og omstillingsparate, at vi slår os selv i hovedet i de situationer, hvor vi netop ikke kan være det.
Efter en ferie er det umuligt at hoppe i galop med det samme. At praktisere langsomhed er faktisk noget nær den bedste investering, du kan foretage dig efter en ferie.
Og her kommer selvmedfølelse ind i billedet. Ikke fordi selvmedfølelse lærer os at være langsomme, men fordi vi gennem selvmedfølelse behandler os selv ordentligt i de situationer, hvor vi har brug for at være langsomme. I stedet for at slå os selv i hovedet med behovet for at starte blidt op efter en ferie.
Selvmedfølelse er en gave til dig, der ofte ender med at slå dig selv i hovedet, når livet slår knuder. Når du oplever noget svært, får du vendt det indad og set det som et tegn på, at der er noget galt med dig. Selvmedfølelse vil gerne have dig med ud på en anden vej:
Sådan praktiserer du selvmedfølelse
Selvmedfølelse består af tre elementer: Selvvenlighed, Fælles menneskelighed og Mindfulness. Lad mig vise dig her, hvordan de tre elementer kan hjælpe dig gennem en Post-holiday Blues.
1. Selvvenlighed versus kritisk fordømmelse
Når nedtryktheden efter ferien rammer dig, kan du måske finde på at slå dig selv i hovedet med den: ”Årh, hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen?!” ”Hvorfor behøver jeg være ked?” ”Hvor er jeg latterlig, at jeg ikke bare kan klare det her!”. Det er den indre kritiker, der går i gang her.
Måske reagerer du ved at piske dig selv til at kaste dig ind i arbejdet med 200 km/t. Hvilket bare gør alting værre, fordi du bliver ekstra træt, sur, udmattet og ked.
Eller måske prøver du at undertrykke nedtryktheden, og mosler bare videre med næsen i sporet – hvilket får nedtryktheden til at blive hængende ekstra længe.
At være venlig mod dig selv
I stedet skal du forsøge at reagere på nedtryktheden med venlighed. Livet er fuld at opture og nedture og overgange, der er svære – og der er ikke noget galt med dig, hvis du også synes, at det er svært lige nu. Det viser blot, at du er menneske af kød og blod.
Prøv at tænke på, hvad du ville sige til en ven, der kom til dig og sagde: ”Jeg synes altså, at det er ret svært at komme tilbage på arbejde efter ferie”. Aldrig i livet ville du sige ”Tag dig sammen!”, vel? Nej, du ville reagere omsorgsfuldt og venligt og sige: ”Hey, det kan jeg godt forstå. Det er hårdt. Jeg synes også, det er svært.”
Læg mærke til, hvordan din kropsfornemmelse, dine tanker og følelser skifter, når du tænker over, hvordan du ville reagere over for en ven. Hold fast i dem! Det er venligheden, du har fat i dér! Når du holder fast i den, og lader være med at slå dig selv i hovedet med dét, der er svært, er det nemmere at komme tilbage på et rart spor igen.
Fælles menneskelighed versus isolation
Når noget er svært, kan vi ofte komme til at føle os helt alene. Måske genkender du tanker som: ”Det er kun mig, der har det svært med at vende tilbage efter ferien. Alle andre ser ud til at klare det fint. Jeg er så tåbelig, svag, doven, ufleksibel…” – eller hvad du nu kan finde på at sige til dig selv. Går du med på disse tanker, ledsages de ofte af en følelse af at være Palle alene i verden. En sådan ensomhedsfølelse er ødelæggende på mange planer – og det gælder derfor om at bryde ud af den hurtigt.
Sagen er den, at: Du er ikke alene! Vi er andre herude, der lige som dig har svært ved at vende tilbage til madpakker, krydspres og hamsterhjul efter en ferie. Dette er det andet element af selvmedfølelse, kaldet fælles menneskelighed. Når vi minder os selv om den fælles menneskelighed, husker vi på, at der er lidelse i livet – for os alle sammen. Og når du husker på, at du ikke er alene om at finde noget svært, bliver det nemmere at håndtere.
Måske får det dig endda til at række ud og dele nedtryktheden med en anden. Gør du dette, bliver nedtryktheden knap så tung at bære.
Mindfulness: En opmærksomhed på dine følelser
Det tredje element af selvmedfølelse er mindfulness. I denne forbindelse betyder mindfulness at være opmærksom på dine følelser uden at lade dig rive med af dem. I praksis betyder det, at du lader post-holiday-blues være til stede nu og her, hvor den rammer dig. Du lægger mærke til, at den er der – uden at forsøge at ignorere, undertrykke eller fornægte den.
Samtidigt betyder det også, at du tager et balanceret blik på nedtryktheden. Du minder dig selv om, at svære stunder er en del af livet – men at de går over, og at også denne nedtrykthed snart går over. Således kommer du ikke til at lade dig rive med at de svære følelser – men lader dem gå sin ofte ret hurtige og overskuelige gang.
Selvmedfølelse som modstykke til lavt selvværd
Når du føler med dig selv – i stedet for at slå dig selv i hovedet med alt det, der er svært – behandler du dig selv ordentligt. At behandle dig selv ordentligt er lig med et sundt selvværd. Derfor er et helt modul på mit online forløb ”Selvværd – hver dag” dedikeret til netop selvmedfølelse. I modulet guider jeg dig til at få opbygget en praksis af selvmedfølelse, som du kan bruge, hver gang noget svært rammer dig. Jeg viser dig, hvordan du kan lære at huske dig selv hver dag, så du hverken brænder ud eller nedsmelter i dårligt selvværd.
Vil du træne selvmedfølelse med mig?
Så kan du skrive dig på venteliste lige her.
Jeg åbner snart op for tilmelding. Når du står på min venteliste, får du mulighed for at tilmelde dig en uge før alle andre.
Kærligst,
Beslægtede artikler