Den allervigtigste ingrediens i det gode liv

Der er masser af stemmer derude, der lover dig det gode liv. Der er vanvittigt mange tilbud, du kan købe ind på for at få det gode liv. Et liv, du er tilfreds med. Et langt liv. Et lykkeligt liv.

Dyrk mindfulness, yoga, cross-fit.

Meditér dagligt.

Gå lange ture i skoven.

Tag en efteruddannelse.

Tag et koldt bad hver morgen.

Bliv vinterbader.

Drik kaffe.

Drik ikke kaffe.

Spis fuldkorn.

Spis ikke fuldkorn.

Det skorter ikke på tilbud om det gode liv. Og du bliver sikkert også jævnligt som mig ramt af idéer om, hvilket projekt du nu bør gå i gang med for at blive mere lykkelig.

Men i bund og grund findes der blot én eneste ting, du skal prioritere, for at leve det gode liv.

Psykologisk forskning ender nemlig det samme sted igen og igen, når der undersøges, hvad der skal til for at leve det gode liv. Og det er:

Relationer.

Hvis du vil skære helt ind til benet i alle dine mange prioriteter og forpligtigelser, har du altså en vej:

Du skal prioritere dine relationer og kontakten til andre mennesker.

Hvorfor?

Det fortæller jeg dig her.

Du er skabt til forbindelse

Børn har brug for en tryg base at vokse op i. Når man ser på en hjælpeløs menneskebaby, giver det god mening, at den har brug for andre mennesker. Den kan hverken opfylde sine basale behov eller beskytte sig mod alverdens farer. En menneskebaby har akut brug for andres hjælp til at overleve.

Behovet for at have en tryg base stopper dog ikke, bare fordi man bliver voksen. I vores stærkt individfokuserede samfund kan du nemt få en idé om, at du skal kunne klare dig selv. At selvstændighed er guld. At det at være afhængig af andre mennesker er noget skidt.

Men som voksen har du også brug for nogen! Du har – lige som da du var barn – brug for at være tæt og trygt knyttet til andre mennesker. Du har brug for at vide, at nogen har din ryg. Du har brug for en tryg base at gå ud og erobre verden fra. Du har brug for nogen at læne dig op af. Det er ikke meningen, at du skal kunne klare dig selv – eller klare alt selv.

Du er skabt til forbindelse – ikke isolation.

Og det at mangle en tryg base er skidt for dit helbred – både psykisk og fysisk.

Dine tryghedspersoner

For mange voksne udgør parforholdet den trygge base i voksenlivet. Men det behøver ikke være parforholdet. Det kan også være søskende, andre familiemedlemmer, venner.

Hvem er dine tryghedspersoner?

Hvem kan du læne dig op ad?

Relationer gør det svære i livet lettere at håndtere

Du har altså brug for nogle mennesker, der er dine. Og dette er ikke mindre aktuelt, når livet bider fra sig. At få støtte fra et menneske, du er tryg ved, er nemlig den bedste medicin, når livet er svært. Det har forskellig forskning lært os:

Når du får en hånd, bliver det farlige mindre farligt

En forsker ved navn James Coan puttede for nogle år siden gifte kvinder ind i en hjernescanner og udsatte dem for truslen om elektrisk chok. De blev udsat for truslen både, mens de lå dér helt alene, mens de holdt en for dem ukendt mandlig forsker i hånden – og mens de holdt deres ægtefælles hånd.

I de tilfælde, hvor kvinderne fik en hånd, blev deres hjerners reaktion på truslen om elektrisk chok dæmpet. En smule dæmpet ved at holde den ukendte forskers hånd – og markant dæmpet ved at holde deres ægtefælles hånd.

Endnu mere interessant var det, at effekten af at holde ægtefællens hånd varierede afhængig af, hvor godt kvinden vurderede kvaliteten af sit ægteskab. Jo højere kvalitet, jo mindre hjernereaktion på trussel.

Vildt, ikke?

(Dette forklarer også, hvorfor min favoritmedicin mod flyskræk virker så godt!)

Støtte fra en ven ændrer dit syn på verden – bogstaveligt talt

Et andet hold forskere satte sig for at undersøge betydningen af støtte fra andre på, hvordan vi ser verden – helt bogstaveligt. De placerede nogle mennesker ved bunden af en bakke og bad dem vurdere, hvor stejl bakken så ud. Var de alene, vurderede de bakken stejlere, end hvis de var sammen med en ven. Jo tættere en ven, de havde med sig, jo mindre stejl vurderede de bakken.

At have en ven med dig, når livet udfordrer, ændrer altså – helt bogstaveligt – hvordan du ser verden.

Socialt samvær får os til at leve længere

Ikke nok med, at relationer er guld, når noget er svært. At have relationer får os også til at leve længere. Glem alt om kost, træning, rygning og alkohol (eller næsten da!) – og ret blikket mod dine relationer for at få et langt liv.

Det interessante ved forskning i livslængde er, at de nære relationer ikke er de eneste relationer, der har betydning for, hvor længe vi lever. De nære relationer kom faktisk overraskende ind på en andenplads over de mest betydningsfulde faktorer for at leve længe.

På førstepladsen fandt man en størrelse ved navn ”social integration”. Og hvad betyder det så? Jo, social integration betyder daglig ansigt-til-ansigt interaktion med dem, du møder på din vej (både tætte relationer og fremmede). Snik-snakker du med ham du køber kaffe af i 7-11? Eller hende du kommer til at sidde ved siden af i bussen? Eller din nabo, der går ud med skrald på samme tid som dig? Eller kollegaen, du møder på gangen?

Dagligdags ansigt-til-ansigt kontakt med andre mennesker får dig til at leve længere. (Har du brug for flere beviser for, at vi mennesker er sociale dyr?)

Da jeg stødte på denne forskning, begyndte jeg (nogle gange) at lade min iPhone blive i tasken, når jeg kører med tog eller bus. Det er rart på mange planer, når jeg gør det. Ikke mindst fordi det tillader den livsvigtige kontakt til andre mennesker.

Relationer er det allervigtigste for din livstilfredshed

Relationer påvirker altså både, hvordan du ser verden, hvordan du tackler det svære i livet, og hvor længe du lever. Og relationer er faktisk også den vigtigste faktor for, om du er tilfreds med dig liv.

Det fandt man ud af gennem det længst løbende studie af voksnes liv nogensinde, kaldet ”The Harvard Study of Adult Development”. 724 mænd blev fuldt i 75 år – og den største take-away fra studiet er: Relationer gør os tilfredse, hvorimod ensomhed gør præcis det modsatte.

Ligesom forskningen i livslængde, peger dette lange studie også på, at både kvaliteten og kvantiteten har betydning. Hvor gode dine relationer er og hvor meget du interagerer med andre mennesker har betydning for, hvor tilfreds du er med livet generelt.

Det gode liv

Vejen til det gode liv går altså gennem andre mennesker. Både dem, der står dig nært – dem, du gerne vil trække tættere på dig – og dem, der er dig helt fremmed, som du møder på din vej.

Er du lige nu i gang med at fare vild i dit liv og alle de idéer, der findes om det gode liv? Så har du nu muligheden for at skære helt ind til benet for at skabe det gode liv for dig:

Hvem skal du ringe til/give et kram/snik-snakke med/drikke en kop kaffe med – lige nu?

KH

Skriv en kommentar

Følg mig